Το διαστημόπλοιο της NASA προσεδαφίστηκε επιτυχώς στον πλανήτη Άρη, μετά από ταξίδι έξι μηνών και 480 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.Μετά από 6 μήνες και αφού διήνυσε περισσότερα από 480 εκατομμύρια χιλιόμετρα, το σκάφος της NASA, Insight προσεδαφίστηκε επιτυχώς στον πλανήτη Άρη στις 21:54, όπως ήταν προγραμματισμένο.
Μέχρι τώρα, οι μελέτες της αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος στον Άρη, είχαν επικεντρωθεί στην επιφάνεια του πλανήτη και στην πιθανότητα πρώιμων μορφών ζωής κατά την ύπαρξή του.
Το insight θα συλλέξει στοιχεία σχετικά με την γεωφυσική σύστασή του Άρη, την δομή, την σύσταση του εδάφους του και την τεκτονική του δραστηριότητα. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που θα γίνει σχετική μελέτη σε πλανήτη πέραν της Γης.
Πρόκειται για το πρώτο σκάφος-ανιχνευτή που προσεδαφίζεται στον Άρη, μετά το Curiosity (2012) και σε αντίθεση με τα ρόβερ, που βρίσκονται στην επιφάνεια του πλανήτη, το Insight θα είναι σταθερό. Η προσεδάφισή του΄πραγματοποιήθηκε στην επίπεδη περιοχή του Άρη, Elysium Planitia.
To InSight ειχε ξεκινήσει το ταξίδι του από την αεροπορική βάση Vandenberg της Καλιφόρνιας τον περασμένο Μάιο. Ταξιδεύοντας με μέση ταχύτητα 19.800 χιλιόμετρα την ώρα, το σκάφος, πλησιάζοντας τον πλανήτη και αφού εισήλθε στην ατμόσφαιρα, μείωσε την ταχύτητά του στα 8 χλμ/ώρα και άνοιξε ένα μεγάλο αλεξίπτωτο, προκειμένου να προσεδαφιστεί “μαλακά”.
Δείτε το βίντεο τη live μετάδοση της NASA την ώρα της προσεδάφισης:
Η όλη διαδικασία προσεδάφισης διήρκησε επτά αγωνιώδη λεπτά, που οι
Ο ανιχνευτής της NASA, λίγο μετά την προσγείωσή του και αφού καταλαγιάσει η σκόνη που σήκωσε, θα ανοίξει δύο ηλίακά πάνελ, όπως αυτά που φαίνονται στην εικόνα της NASA. Στην συνέχεια, για το επόμενο διήμερο θα πραγματοποιεί ελέγχους στα συστήματά του και θα στέλνει φωτογραφίες του πεδίου όπου προεσεδαφίστηκε.
Τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν, το InSight θα λαμβάνει δεδομένα από το περιβάλλον του, θα πραγματοποιεί μετρήσεις και θα φωτογραφίζει την περιοχή. Στην συνέχεια, με τους ρομποτικούς του βραχίονες θα τοποθετήσει τρία όργανα στην επιφάνεια του Άρη.
Έναν σεισμογράφος, τοποθετημένο σε προστατευτικό θόλο, ο οποίος θα καταγράφει όλους του σεισμούς του Κόκκινου Πλανήτη, ενώ ένας μετρητής θερμότητας θα καταγράφει τις θερμοκρασίες στο εσωτερικό του πλανήτη.